KEMBARA MERDEKA

OBJEKTIF

 • Meningkatkan semangat patriotisme dan rasa tanggungjawab terhadap kerajaan di mana kepentingan Negara adalah lebih utama daripada kepentingan peribadi.
 • Menghayati sejarah perjuangan Negara dan meningkatkan perasaan berterima kasih dan bersyukur kepada jasa-jasa yang telah diberikan oleh pemerintahan dan pemimpin negara.
 • Menggalakkan pengibaran Jalur Gemilang sempena Hari Kebangsaan.
 • Meningkatkan rasa tanggungjawab rakyat terhadap keselamatan, keamanan dan kemakmuran negara.

SASARAN

Sasaran untuk kempen ini adalah masyarakat berbilang kaum yang terdiri daripada:-

 • Masyarakat bukan bumiputera di bandar/luar bandar.
 • Kakitangan Swasta
 • Pekerja Industri/Kilang
 • Ahli NGO's
 • Penuntut Institusi Pengajian Tinggi
 • Ahli K3P
 • Kakitangan Kerajaan
 • Penggerak Bestari

FLAG INDEPENDENCE TOURS LITAR KEBANGSAAN 2004

Kembara Merdeka 2004 telah dilancarkan oleh YAB Dato 'Sri Mohd Najib Tun di Dataran Merdeka Razak (bekas Timbalan Perdana Menteri) (Dataran Merdeka), Kuala Lumpur. Kembara Merdeka Jalur Gemilang 2004 Program dilaksanakan lebih 3 peringkat, iaitu Semenanjung (31 julai - 17 ogos 2004), Sarawak (17 Ogos - 31 Ogos 2004) dan Sabah (17 Ogos - 31 Ogos 2004).


FLAG INDEPENDENCE TOURS LITAR KEBANGSAAN 2003

Kembara Merdeka 2003 telah dilancarkan oleh YAB Dato Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi (bekas Timbalan Perdana Menteri) pada 4 Ogos 2003 di Dataran Putrajaya (Putrajaya Square). Dari Putrajaya, konvoi mengembara di seluruh Semenanjung Malaysia ke Utara, Pantai Timur, ke Selatan dan berakhir di KLCC. Pada peringkat akhir, Kembara Merdeka 2003 konvoi disambut oleh YB Tan Sri Khalil Yaakob, (bekas Menteri Penerangan) pada 17 Ogos 2003. Pihak berkuasa Negeri dan Daerah perlu mendapat kerjasama daripada agensi-agensi Kerajaan dan swasta di seluruh kempen.


FLAG TOURS LITAR KEMERDEKAAN NEGARA 2002

Kembara Merdeka 2002 telah dilancarkan oleh YAB Dato Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi (bekas Timbalan Perdana Menteri) pada 27 Julai 2002 di Dataran Putrajaya (Putrajaya Square) dan mengembara di seluruh Semenanjung Malaysia ke Selatan, Pantai Timur, Utara dan berakhir pada Kelab Sultan Sulaiman, Kg. Baru, Kuala Lumpur. Pada akhir peringkat akhir, konvoi Kembara Merdeka 2002 telah disambut oleh YB Tan Sri Khalil Yaakob (bekas Menteri Penerangan) pada 8 Ogos 2002.


FLAG INDEPENDENCE TOURS LITAR KEBANGSAAN 2001

Program Kembara Merdeka 2001 telah berjaya dilancarkan dan dilaksanakan. Pelancaran 2001 Kembara Merdeka telah dirasmikan oleh YAB Dato Seri Dr. Mahathir Mohamad (bekas Perdana Menteri Malaysia) pada 1 Ogos 2001 di Gate 2 Kompleks Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya. Konvoi mengembara di seluruh Semenanjung Malaysia ke Utara, Pantai Timur, ke Selatan dan berakhir di Dataran Merdeka. Pada peringkat akhir, konvoi Kembara Merdeka 2001 diiringi YAB Dato Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi (bekas Timbalan Perdana Menteri) dari Sungei Besi Toll Plaza ke Dataran Merdeka (Dataran Merdeka) pada jam 9.00 malam pada 17 Ogos 2001.

Cetak Emel